Turisme

Ruta “Els trulls, la vinya i el vi”: enoturisme a Artesa de Segre

La ruta “Els trulls, la vinya i el vi” estrena recorregut a Artesa de Segre amb l’objectiu de posar en valor el patrimoni vinícola i els espais històrics lligats a la producció del vi.

A través d’un itinerari que connecta trulls rurals i cellers amb Denominació d’Origen Costers del Segre, el projecte convida a submergir-se en la cultura de la vinya, amb una combinació d’emoció visual i descobriment sensorial.

El recorregut recorre una selecció de trulls tradicionals com els de Vernet, el centre històric d’Artesa, Anya i Montmagastre, espais singulars amb estructures de pedra i fang destinades a la premsada i fermentació del raïm que mostren una part viva del llegat rural local.

Aquests conjunts arquitectònics permeten copsar la senzillesa i l’enginy de les tècniques vinícoles tradicionals, mentre es descobreix com la comunitat local ha preservat aquest patrimoni per integrar-lo en una proposta turística coherent i atractiva per a experts i públic general.

La ruta s’enriqueix amb la participació de cinc cellers amb Denominació d’Origen Costers del Segre: Celler Montsec, Vall de Baldomar, Mas d’en Roy, Mas Ramoneda i Vinya de l’Hereu. A cada parada, els visitants poden tastar vins i conversar amb els elaboradors, comprenent el procés que va des de la vinya fins a l’ampolla.

Aquesta combinació de tradició i activitat contemporània subratlla la vitalitat del sector vinícola a Artesa de Segre i el seu compromís amb la qualitat i l’experiència enoturística.

El projecte s’ha anat desplegant de manera progressiva des de fa mig any dins d’un pla local amb l’objectiu de consolidar Artesa de Segre com a referent cultural i turístic a la zona del Montsec. Ha comptat amb la participació activa dels cellers, el Consell Regulador de la DO, entitats locals i veïnat, que han treballat en la documentació i la difusió del recorregut.

Durant l’acte de presentació, celebrat recentment, es van lliurar plaques commemoratives als establiments participants i es va oferir un tast dirigit pel sommelier Jordi Martínez, acompanyat d’un pica-pica elaborat amb productes de proximitat que va cloure la jornada amb una proposta gastronòmica local.

Mitjançant aquesta iniciativa, Artesa de Segre reforça la seva aposta pel turisme cultural i enoturisme, mostrant una mirada integradora entre tradició i desenvolupament. El resultat és una proposta atractiva per a qui vulgui descobrir el territori des d’una perspectiva autèntica i vinculada al seu paisatge i història.

 

 

 

 

Articles relacionats

Botón volver arriba