Gastronomia

Escudella i Carn d’Olla Tradicional de Nadal

L’escudella i carn d’olla és un dels plats més emblemàtics de la cuina tradicional catalana i una autèntica joia gastronòmica que no falta a les taules durant les festes de Nadal.

Aquesta recepta, que combina una escudella rica i reconfortant amb una carn d’olla plena de sabor, és sinònim de calidesa, tradició i moments compartits en família.


Ingredients

(Per a 6-8 persones)

Per al brou:

  • 2 litres d’aigua
  • 1 os de vedella (preferiblement amb moll)
  • 1 tros de cansalada viada
  • 1 tros d’os de pernil
  • 1 tros de cua de vedella
  • 1 tros de gallina
  • 1 tros de costella de porc
  • 2 pastanagues
  • 1 nap
  • 1 porro
  • 1 api
  • 2 patates
  • Sal al gust

Per a les pilotes:

  • 300 g de carn picada de vedella
  • 200 g de carn picada de porc
  • 1 gra d’all
  • Julivert picat
  • Molla de pa remullada amb llet
  • 1 ou
  • Sal i pebre
  • Farina (per arrebossar les pilotes)

Altres ingredients:

  • 200 g de galets grans
  • 1 botifarra negra
  • 1 botifarra blanca
  • 1 col

Preparació

1. Preparació del brou:

  1. En una olla gran, posa l’aigua a escalfar.
  2. Afegeix tots els ossos i les carns (vedella, gallina, costella de porc, cansalada i os de pernil). Porta-ho a ebullició i escuma les impureses que pugin a la superfície.
  3. Afegeix les verdures netes i trossejades (pastanagues, nap, porro, api i patates). Deixa-ho coure a foc lent durant unes 3 hores, rectificant de sal al final.

2. Preparació de les pilotes:

  1. Barreja la carn picada amb l’ou, l’all i el julivert picats, la molla de pa escorreguda, sal i pebre.
  2. Forma pilotes de la mida d’una nou gran. Arrebossa-les lleugerament amb farina i reserva-les.

3. Afegir els ingredients al brou:

  1. Quan el brou estigui llest, cola’l i separa les carns i les verdures.
  2. Torna el brou a l’olla neta i porta’l a ebullició. Afegeix les pilotes, les botifarres (negra i blanca) i la col tallada a trossos grans. Cou durant uns 30 minuts.

4. Coure els galets:

  1. En una cassola a part, cuina els galets grans amb una mica del brou colat fins que estiguin al punt. D’aquesta manera, evitaràs que es trenquin.

5. Servir:

  1. Serveix primer l’escudella amb els galets com a primer plat.
  2. A continuació, disposa les carns (cansalada, vedella, gallina, botifarres), les pilotes, les verdures i les patates en una safata gran per servir com a carn d’olla.

Consells per acompanyar:

Per acabar el dinar de Nadal amb un toc dolç i tradicional, no poden faltar els torrons d’Agramunt, reconeguts pel seu sabor únic i textura cruixent. També pots oferir altres postres clàssiques catalanes com:

  • Neules, perfectes per menjar amb una copa de cava.
  • Crema catalana, un clàssic que mai falla.
  • Panettone amb un toc local, una opció més moderna, però sempre deliciosa.

Aquest menú és un homenatge a la tradició nadalenca catalana i garantirà moments màgics al voltant de la taula. Bon profit i bones festes! 🎄

 


 

Botón volver arriba