Gastronomia
Escudella i Carn d’Olla Tradicional de Nadal
L’escudella i carn d’olla és un dels plats més emblemàtics de la cuina tradicional catalana i una autèntica joia gastronòmica que no falta a les taules durant les festes de Nadal.

Aquesta recepta, que combina una escudella rica i reconfortant amb una carn d’olla plena de sabor, és sinònim de calidesa, tradició i moments compartits en família.
Ingredients
(Per a 6-8 persones)
Per al brou:
- 2 litres d’aigua
- 1 os de vedella (preferiblement amb moll)
- 1 tros de cansalada viada
- 1 tros d’os de pernil
- 1 tros de cua de vedella
- 1 tros de gallina
- 1 tros de costella de porc
- 2 pastanagues
- 1 nap
- 1 porro
- 1 api
- 2 patates
- Sal al gust
Per a les pilotes:
- 300 g de carn picada de vedella
- 200 g de carn picada de porc
- 1 gra d’all
- Julivert picat
- Molla de pa remullada amb llet
- 1 ou
- Sal i pebre
- Farina (per arrebossar les pilotes)
Altres ingredients:
- 200 g de galets grans
- 1 botifarra negra
- 1 botifarra blanca
- 1 col
Preparació
1. Preparació del brou:
- En una olla gran, posa l’aigua a escalfar.
- Afegeix tots els ossos i les carns (vedella, gallina, costella de porc, cansalada i os de pernil). Porta-ho a ebullició i escuma les impureses que pugin a la superfície.
- Afegeix les verdures netes i trossejades (pastanagues, nap, porro, api i patates). Deixa-ho coure a foc lent durant unes 3 hores, rectificant de sal al final.
2. Preparació de les pilotes:
- Barreja la carn picada amb l’ou, l’all i el julivert picats, la molla de pa escorreguda, sal i pebre.
- Forma pilotes de la mida d’una nou gran. Arrebossa-les lleugerament amb farina i reserva-les.
3. Afegir els ingredients al brou:
- Quan el brou estigui llest, cola’l i separa les carns i les verdures.
- Torna el brou a l’olla neta i porta’l a ebullició. Afegeix les pilotes, les botifarres (negra i blanca) i la col tallada a trossos grans. Cou durant uns 30 minuts.
4. Coure els galets:
- En una cassola a part, cuina els galets grans amb una mica del brou colat fins que estiguin al punt. D’aquesta manera, evitaràs que es trenquin.
5. Servir:
- Serveix primer l’escudella amb els galets com a primer plat.
- A continuació, disposa les carns (cansalada, vedella, gallina, botifarres), les pilotes, les verdures i les patates en una safata gran per servir com a carn d’olla.
Consells per acompanyar:
Per acabar el dinar de Nadal amb un toc dolç i tradicional, no poden faltar els torrons d’Agramunt, reconeguts pel seu sabor únic i textura cruixent. També pots oferir altres postres clàssiques catalanes com:
- Neules, perfectes per menjar amb una copa de cava.
- Crema catalana, un clàssic que mai falla.
- Panettone amb un toc local, una opció més moderna, però sempre deliciosa.
Aquest menú és un homenatge a la tradició nadalenca catalana i garantirà moments màgics al voltant de la taula. Bon profit i bones festes! 🎄